Вы просматриваете: Главная > Всеукраїнський мистецький фестиваль "Україна – країна Здійснення Мрій", Свята і заходи > Вітання партнерам з Всесвітнім днем музеїв

Вітання партнерам з Всесвітнім днем музеїв

Вітання партнерам з Всесвітнім днем музеїв

18 травня 2018 року музеї світу відмічають Всесвітній день музеїв. Вітаємо наших партнерів, з якими нас поєднує багаторічна творча співпраця: Національний музей літератури України, Вишгородський історико-культурний заповідник, музей видатних діячів української культури, Національний музей Чорнобиля.

В цей день Юрій Дрюченко, голова Асоціації художників-чорнобильців членів НСХУ, член громадської консультативної ради комітету Верховної Ради з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків чорнобильської катастрофи і Наталія Веселицька, автор і керівник проекту «Сад Любові та Радості України – країни Здійснення Мрій» завітали до Національного музею Чорнобиля для привітання з професійним святом колективу музею. На заході музей також вітали представники громадських чорнобильських організацій, міністерств МЧС і МВС та їх підрозділів, зберігаючих пам’ять про події в Чорнобилі.

Вручення диплома Юрієм Дрюченком.

За дорученням Олексія Рижкова, офіційного представника України в фонді ООН Юрій Дрюченко виступив з привітанням і вручив диплом з визнанням вкладу музею у виконання Міжнародних Чорнобильських програм, захист потерпілих верств населення від наслідків ядерних випробувань, збереження в пам’яті людей подій і наслідків Чорнобильської катастрофи.

Виступ Юрія Дрюченка:

Шановні друзі! Сьогодні святковий день – Всесвітній день музеїв. День всесвітнього визнання ролі музеїв у збереженні історичної пам’яті людства, національної ідентичності народів. Кожен рік, починаючи з 1978, 18 травня працівники музеїв світу, більш ніж у 150 країнах, відзначають своє професійне свято. Міжнародний день музеїв з’явився в календарі у 1977 р, коли на черговому засіданні ICOM (International Council of Museums – Міжнародної ради музеїв) було прийнято пропозицію про започаткування цього свята.

По словам Жака Перо, президента ICOM, «музеї повинні зайняти місце в серце суспільства та бути відкритими громадськості. Розвиток наших установ залежить від допомоги громадськості, і ми повинні запропонувати їй можливість підтримати наші цілі та прийняти участь в нашій роботі. Необхідно щоб музеї та суспільство працювали разом, творчо та інноваційно».

Завдяки музеям суспільство висловлює своє ставлення до історико-культурній спадщині, і з цим важко не погодитись. Збираючи та оберігаючи пам’ятки матеріальної та духовної культури,вони ведуть велику науково-просвітницьку та виховну роботу. Особливо відповідальні місію доля поклала на колектив Національного музею Чорнобиль.

Музей став світовою пам’яттю та попередженням людству, це підтвердила подальша історія аварія на Фукусімі.

Хіросіма, Нагасакі, Чорнобиль, Фукусіма це наочне втілення ризиків, використання як військового так і мирного атому. Тому в музеї постійні міжнародні делегації, проблеми Чорнобиля це проблеми людства. З 1986 року прийнято 14 резолюцій Генеральної асамблеї ООН присвячених міжнародній підтримці подоланню наслідків аварії на ЧАЕС.У 1991р За резолюцію ООН «Про партнерство та міжнародне співробітництво по подоланню наслідків Чорнобильської катастрофи» підтримали 142 країни. За допомогою Європейського концорсіуму та майже мільярда євро був побудований найбільша металева споруда Конфаймент з гарантією на 100 років. В подоланні проблем, які постало життя, має велику роль об`єднання зусиль чорнобильських організацій та активних особистостей так завдяки наполегливій роботі активістів як Олексій Рижков – офіційний представник України в фонді ООН, громадська експертна рада Комітету з питань екології природних ресурсів та подоланню наслідків аварії на ЧАЕС.

Від проекту «Сад Любові та Радості України – країни Здійснення Мрій» Наталія Веселицька вручила музею у подарунок святкову листівку Всеукраїнського мистецького фестивалю «Україна – країна Здійснення Мрій», птаха Щастя – символ фестивалю цього року, часопис «Культура і Життя» №№2-3-2018, присвячений обдарованим дітям і їх вчителям Шевченківського району міста Києва і Донбасу. У виданні є чотири сторінки чорнобильців: Жоржа Шанаєва, Юрія Дрюченка, Олесія Бреуса.

Привітання музею. Зліва направо: Наталія Веселицька, заступник директора Національного музею “Чорнобиль” з наукової роботи Анна Королевська, Юрій Дрюченко.

Спецвипуск часопису “Культура і Життя” №2-3-2018

Тема Чорнобиля в нашому проекті особлива. Вже багато років художник-чорнобилець Юрій Дрюченко піклується про художній розвиток дітей. Він є головою художнього напрямку фестивалю «Україна – країна Здійснення Мрій».

У 2009 році була створена культурно-мистецька програма, присвячена чорнобильцю Жоржу Шанаєву «Безумовна Любов до Життя», яка була показана для школярів, студентів та дорослих в учбових закладах Києва (школах, університеті ім. Бориса Грінченка), Центральному міському палаці ветеранів. З 2012 року демонструється, у тому числі, декілька разів у Національному музеї Чорнобиля, культурно-мистецька програма «Татусі – захисники Вітчизни». Вона складається з трьох частин: перша – присвячена 731 спецбатальону, бійці якого прибирали екологічний мотлох з небезпечної чорнобильської зони; друга – присвячена Жоржу Шанаєву; третя – художникам-чорнобильцям.

«Татусі — захисники Вітчизни». Присвячується Героям-ліквідаторам аварії на Чорнобильській АЕС

В 2012 році видавничим центром «Майстер-десант» (Наталія Веселицька) англійською мовою видана книга Володимира Гудова «731 спецбатальон» і подарована автором Національному музею Чорнобиля.

У березні 2017 року на знак солідарності із японцями, які постраждали внаслідок землетрусу у Фукусімі, у столичному музеї Чорнобиля відкрили виставку ляльок – окіагарі-кобоші. Дві ляльки, розписані вихованцями Наталії Веселицької, Юрієм Дрюченком, Жоржем Шанаєвим та іншими учасниками чудової експозиції досі крокують світом.

Міст Японія-Україна створює мистецтво

В жовтні 2018 року учні шкіл спеціалізованих шкіл I-III ступенів №138 і 106 Шевченківського району міста Києва взяли участь у створенні «Новітнього козацького прапору України». Колективна робота, яка символізує силу і непереможність України, експонується в Національному науковому центрі радіаційної медицини НАМН України. На третьої міжнародної виставки «Єдині та незалежні» до дня ліквідатора вона демонструвалася вперше. Вона і зараз частина експозиції, відкритої в центрі до 26 квітня 2018 року.

14.12.2017. Третя виставка “Єдині та Незалежні: міст ЄДНАНННЯ”


Залишити відгук

Щоб залишати коментарі, вам необхідно войти.